Onderzoeksbureau Gartner voorspelt dat tussen nu en 2017 ongeveer de helft van alle werkgevers zijn werknemers zal verplichten om zélf apparatuur mee te nemen naar zijn werk.

Dat wil zeggen dat een BYOD-beleid (‘bring your own device’) dan eerder de regel dan uitzondering zal zijn. Tot die conclusie komt Gartner na een enquête onder ICT managers die aangesloten zijn bij het ‘Gartner executive program’. Tegen 2016 zou 38 procent van de bedrijven van plan zijn om op te houden in het voorzien van toestellen voor de werknemers.

Maar er is een belangrijke maar. In de Verenigde Staten is de kans op BYOD-beleid twee keer zo groot als in Europa. Meer nog, wereldwijd is Europa volgens Gartner de regio met de laagste adoptie rond byod. Aan het andere uiterste vinden we regio’s als India, China en Brazilië waar het ondertussen al veel meer ingeburgerd is dat werknemers hun eigen toestel meenemen.

Dat Europa achterop hinkt in byod heeft mogelijk met de arbeidswetgeving en privacyregels te maken, maar zeker ook met de parafiscaliteit rond tablets, smartphones en (werk) pc’s. Voor werkgevers is het hier soms interessanter om werknemers te ‘belonen’ (of is het verlonen?) met een extraatje onder de vorm van een smartphone of tablet, net zoals dat met bedrijfswagens gebeurt.